Syltbullebloggen

tisdag 25 mars 2008

En sjudundrandes pösk!

Så anförter sig då den sista versen ha mässats utav det flagranta och näst intill ovala firande som oupphörligen infaller under ett knippe todringsintervall förlagda till vårens andäktiga preludium – firandet som av vreblar kallas pösk.

Det fick sin inledning på skärtoder med en supé hemma hos Bludor. Toder själv var som sig bör på extra muntert festhumör, och förtärde så stora mängder smitage att han fick se sig skär ända in till den senare delen av långfredylen (vilken snarare skulle ha blifvit kort om inte Påm hade varit där och int Toder om todrningen).

Men det var bara en försmak av vad som komma skulle, ty det var på pöskaftelsen den stora festiviteten ägde rum, då Blyber anordnade en pöskgasque. Strybel, Atel, Toder, Bleber, Stekel och allehanda andra töskrar var naturligtvis på plats för att insupa den stryblinerade stämningen och inte minst avnjuta den helblybrianska menyn som dukats upp. Där fanns allt från nybakade strudlar, pocherade strylägg, skålar med mustig dehé, gratinerade spaljetter, helstekta parabler – och inte minst halstrad hök. Allt en hungrig stryblinist kan önska sig, kort sagt. Blybers paradnummer var emellertid den hemlagade stolpgås han så omsorgsfullt hade förberett – på ett sådant vis som bara Blyber kan – och som han inte tvekade att föra på samtal när tillfälle gavs. Varje gång någon förundrat grunnade på vad det egentligen var, det som smakade så hetbart, så var Blyber snabbt framme och upplyste. "Stolpgås!" basunerade han ut triumferande och skuttade i väg igen. Den blev som förväntat väl uppskattad hos gästerna.

Så fortlöpte kvällen till långt in på pöskdagen, och fick sin avslutning med en omgång av den traditionella baskerska leken "kast med avlad pastor". Pöskdagen fick annars se sig som en fridens dag. För de små västiblybrarna innebar den det sedvanliga ihopsamlandet av allt stryl som spritts ut – en given favorit bland de yngre.

Vad som föreföll sig på Anne-Anne dag pösk, spörjar ni? Det tar vi en annan dag…

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home